11 Ocak 2017 Çarşamba

0-1 Yaşa Kadar Olan Gelişim

💕💕

Bebek, doğumda 45-50 cm. boyunda ve yaklaşık 3- 3,5 kg. ağırlığındadır. Kemikleri kıkırdak halindedir. Sindirim sistemi ise anne sütü ve benzer gıdaları sindirebilecek düzeydedir.
İlk 2–3 gün içinde biraz kilo kaybedebilir. Telaşlanmaya gerek yok. Ancak kilo kaybı daha fazla devam edecek olursa bir hekime götürmek gerekir.
Bebek doğumun hemen sonrasında idrarını yapar, dışkısını ise 12 saat sonra yapması gerekir. Eğer 48 saat içinde dışkısını yapmamışsa yine bir hekime götürülmesi gerekir.
Kolostrum” adı verilen doğumdan sonraki ilk süt, besin değeri açısından, yeni doğmuş bebeğin doğumda ve sonrasında kaybettiği enerji ve vücut ağırlığını kısa sürede kazanması için bulunmaz bir nimettir. Ve bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesi için de oldukça önemlidir. Bazı annelerin doğum sonraki ilk sütünü dışarı sağıp döktükleri gerçekten çok büyük bir bilgisizliktir.
Yeni doğan bebek gününün yaklaşık 21 saatini uyuyarak geçirir. Uyanık olduğu zamanın yani geriye kalan 3 saatin 10 dakika kadarını çevresini inceleyerek geçirir. İlk bir aylık yaşamı böyle uyku ile uyanıklık arasında geçer. 

    Bebekler, ısı değişikliğine, acıya ve pozisyonlarının değişmesine karşı çok hassastırlar. Monotonluk ta bebekleri rahatsız eder. Ani şiddetli değişiklikler, yetişkinleri nasıl rahatsız ederse, bebekleri çok daha fazla rahatsız eder.

    Fiziksel olarak bebek vücuduna hakim değildir. Sırtüstü yatarken ellerinden tutulup kaldırıldığında başı arkaya düşer. Kucağına almak isteyenler sol elini ensesinin altına, sağ elini de kalçasının altından beline doğru yerleştirerek tatmaya bilhassa özen göstermelidirler.
  
     Altının ve giysilerinin değiştirilmesinden hiç hoşlanmazlar. Giydirilirken elleri ve ayakları hiç rahat durmaz. 

    “Ce-ce” gibi oyunları oynamaktan büyük mutluluk duyarlar. Bu oyunda anne elleriyle gözlerini kapatır ve bebek annenin yok olduğunu sanır, ellerini bebek gözlerinden alıp “ce-ce-ce” deyince annesini bir kez daha bulmanın mutluluğu içinde coşkunluk yaşar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder