27 Ocak 2017 Cuma

Bebeklerde Pamukçuk Ve Temizliği

Pamukçuk, yenidoğanda hayatın ilk 3-4. gününde başlar, ağız içi kırmızıdır ve ekşi kokar. Bu kırmızı zemin üzerinde, süt pıhtısı, pudra dökülmüş veya kar yağmış gibi sarımsı beyaz lezyonlar vardır. Bu beyazlıklar dilde, damakta, yanak içinde ve diş etlerinde oturur. Tedavi edilmezse, yutak, yemek borusu ve mideye ilerleyebilir. 
     Çocuk huysuzdur, meme emmek veya biberonu almak istemez. Bu yaralar yüzünden çocuk, özellikle yemek yeme sırasında acı çeker. Vitamin eksikliği, çocuğun ruhsal durumundaki olumsuzluklar, yanak içi ısırmalar, temizlik kurallarına dikkat etmeme bu yaraların oluşmasına neden olabilir.
    Anneye, bebekle her temastan önce (bakım, temizlik, mama hazırlama, emzirme) ellerini sabunlaması, giysilerinin temiz olması vb. konularda eğitim yapılır. Annenin meme bakımına ve sık el yıkamaya özen göstermesi sağlanmalıdır. Anne memesinin ılık suyla temizlenip bebeğe verilmesi, memelerin temiz tutulması, biberon ve emziğin iyice kaynatılması, meme ve mamadan sonra bebeğe su içirilmesi pamukçuk oluşmaması için alınacak önlemlerdir. Çocuk, ağzını tahriş edecek kabuklu, sert gıdalardan uzak tutulmalı, yumuşak besinler verilmelidir. Çocuğun başka çocuklara ait eşyaları ağzına götürmesine izin verilmemelidir.

  Önlemlere rağmen pamukçuk görülürse anne, işaret parmağına temiz bir tülbent sararak parmağını karbonatlı suya batırmalı ve bebeğin ağzını, yanak içlerini parmağı ile silmelidir. Bir çay bardağı veya bir fincan kaynamış soğumuş suya, 1 çay kaşığı karbonat konularak karıştırılır. Bir çay kaşığının sapına ya da anne işaret parmağına temiz bir tülbent ya da gazlı bez sarılır. Çocuk sırt üst yatırılır, sol elle yanakları sıkılarak ağzı açılır, kaşık sapına ya da parmağa sarılı olan tülbent ya da gaz bezi, bardak içerisindeki karbonatlı suya batırılarak bütün ağız içi silinir ve gaz bezi atılır. Bu işlem birkaç kez tekrarlanır ve ağız içindeki beyazlıklar iyice temizlenir. Aksi halde uygulanan ilaç etkisiz olur. Gün içinde bu işlem birkaç kez tekrar edilmelidir. Günde birkaç defa ağız içi, meme başı karbonatlı su ile silinir. Bu uygulama esnasında ağız içindeki dokuların zedelenmemesine dikkat edilir.

Pamukçuk geçmediğinde aile, çocuk doktoruna yönlendirilmelidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder