Vücudun en küçük parçası olan hücrenin ve metabolik
tepkimeleri katalize eden enzimlerin yapısı proteindir.
Proteinlerin Vücuttaki İşlevleri
• Proteinler hücrelerin yapımı ve çalışmasını sağlarlar. Bu nedenle büyüme,
gelişmede, yara ve yanıkların iyileşmesinde, dolayısıyla insan yaşamının
devamını sağlayan her türlü yaşamsal olayda,
• Bağışıklı sisteminin güçlenmesin ve hastalıklarla savaşan antikorların
yapımında,
• Bazı enzim ve hormonların yapımında,
• Vücudun sıvı ve asit-baz dengesinin sağlanmasında,
• Vücudun gereksinimi olan enerjiyi karşılamada görevlidir.
KARBONHİDRATLAR
Vücuda enerji sağlayan besin ögelerinden biridir. Karbonhidratlar,
besinlerde en fazla bulunan besin ögesidir.
Karbonhidratların Görevleri
• Karbonhidratların başlıca işlevi, enerji oluşturmaktır. 1 gram
karbonhidrattan 4 kalorilik enerji ortaya çıkar. Ağır beden hareketleri için en
elverişli enerji kaynağı karbonhidratlardır.
• Asidoz ve ketozis gibi durumları önlerler. Ketozis; kanın alkalilik oranının
azalması, asitlik oranının artması durumudur. İleri düzeyi komaya neden
olur.
• Su ve elektrolitlerin vücutta yeterli oranlarda tutulmalarına yardımcı olurlar.
• Proteinlerden enerji yapımını engelleyerek, proteinlerin asıl görevlerini
yapmalarını sağlarlar.
• Metabolizma sonucu oluşan atık ürünlerin bağırsaklardan atılımını
hızlandırırlar.
YAĞLAR
Yağlar enerji kaynağı olması bakımından oldukça önemli besin ögesidir. Az
miktarlarıyla çok enerji temin ederler. Yağlar; karbon, hidrojen ve oksijenden
oluşur.
• Doymuş Yağ Asitleri: Yağ asidi zincirindeki tüm karbonların boş bağlarına
hidrojen atomu bağlanmıştır.
• Doymamış Yağ Asitleri: Yağ asidi zincirindeki bir veya daha fazla karbonun
birer bağı hidrojenle bağlanmamıştır.
Yağların Görevleri
• Yağlar en ekonomik enerji kaynağıdır.
.
• Elzem yağ asitleri ve yağda eriyen vitaminlerin vücuda alınmasını ve vücut
çalışmasındaki görevlerini yapmalarını sağlarlar.
• Vücut ısısının kaybını önlerler.
• Organların etrafını çevreleyerek dış etkilerden organları korurlar.
• Midede sindirilmedikleri ve uzun süre kaldıkları için tokluk hissi verir ve
midenin boşalma zamanını geciktirir.
• Hücre membranının bileşiminde bulunur.
• Bazı hormonların ham maddeleridir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder