10 Ocak 2017 Salı

Besin Öğeleri Nelerdir ??

    PROTEİNLER
Vücudun en küçük parçası olan hücrenin ve metabolik tepkimeleri katalize eden enzimlerin yapısı proteindir.
Proteinlerin Vücuttaki İşlevleri 
 • Proteinler hücrelerin yapımı ve çalışmasını sağlarlar. Bu nedenle büyüme, gelişmede, yara ve yanıkların iyileşmesinde, dolayısıyla insan yaşamının devamını sağlayan her türlü yaşamsal olayda, 
 • Bağışıklı sisteminin güçlenmesin ve hastalıklarla savaşan antikorların yapımında,
 • Bazı enzim ve hormonların yapımında, 
 • Vücudun sıvı ve asit-baz dengesinin sağlanmasında, 
 • Vücudun gereksinimi olan enerjiyi karşılamada görevlidir.

     KARBONHİDRATLAR
Vücuda enerji sağlayan besin ögelerinden biridir. Karbonhidratlar, besinlerde en fazla bulunan besin ögesidir. 
Karbonhidratların Görevleri
 • Karbonhidratların başlıca işlevi, enerji oluşturmaktır. 1 gram karbonhidrattan 4 kalorilik enerji ortaya çıkar. Ağır beden hareketleri için en elverişli enerji kaynağı karbonhidratlardır. 
 • Asidoz ve ketozis gibi durumları önlerler. Ketozis; kanın alkalilik oranının azalması, asitlik oranının artması durumudur. İleri düzeyi komaya neden olur.
 • Su ve elektrolitlerin vücutta yeterli oranlarda tutulmalarına yardımcı olurlar.
 • Proteinlerden enerji yapımını engelleyerek, proteinlerin asıl görevlerini yapmalarını sağlarlar. 
 • Metabolizma sonucu oluşan atık ürünlerin bağırsaklardan atılımını hızlandırırlar.

   YAĞLAR
Yağlar enerji kaynağı olması bakımından oldukça önemli besin ögesidir. Az miktarlarıyla çok enerji temin ederler. Yağlar; karbon, hidrojen ve oksijenden oluşur.
Doymuş Yağ Asitleri: Yağ asidi zincirindeki tüm karbonların boş bağlarına hidrojen atomu bağlanmıştır.
• Doymamış Yağ Asitleri: Yağ asidi zincirindeki bir veya daha fazla karbonun birer bağı hidrojenle bağlanmamıştır.
Yağların Görevleri
• Yağlar en ekonomik enerji kaynağıdır. 
. • Elzem yağ asitleri ve yağda eriyen vitaminlerin vücuda alınmasını ve vücut çalışmasındaki görevlerini yapmalarını sağlarlar. 
• Vücut ısısının kaybını önlerler.
 • Organların etrafını çevreleyerek dış etkilerden organları korurlar.
 • Midede sindirilmedikleri ve uzun süre kaldıkları için tokluk hissi verir ve midenin boşalma zamanını geciktirir. 
• Hücre membranının bileşiminde bulunur.
 • Bazı hormonların ham maddeleridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder