10 Ocak 2017 Salı

Çocuklarda Diş Çıkartma Ve Diş Gelişimi

Çocuk dişleri, doğduktan 6-7 ay sonra dişleri çıkmaya başlar ve iki yaşına kadar dişlenme tamamlanır. Süt dişi adı verilen bu dişler geçicidir ve 20 tanedir. Çocuklar bu dişleri çoğunlukla yedi yaşına kadar taşırlar ve yedi yaşından itibaren bu dişler kök uçlarında bulunan asıl diş taslaklarının oluşmasıyla itilir ve atılır.

    Süt dişlerinin dökülmesi genellikle 11 yaşına doğru tamamlanır. Dökülme sırasında dökülen dişlerin yerine hem 20 diş, hem de bunlara ek olarak her çenede 4'er tane fazla diş çıkar. Böylece 11-18 yaşlarındaki bir çocuğun dişlerinin sayısı 28'i bulur. Genel olarak 20 ya da daha sonraki yaşlarda alt ve üstçenenin en sonlarındaki akıldişi adı verilen 4 azıdişi daha çıkar ve böylece insan ağzındaki dişlerinin sayısı 32'ye tamamlanır.

     Çocuk Dişleri, ortalama olarak ilk diş 7. ay ortalarında kendini göstermeye başlar. Bazı Çocuklarda ilk diş üçüncü ayda erkenden ortaya çıkarken, bazı çocuklarda ise on ikinci ay, hatta sonrasına sarkabilir. Dişlerin çıkışı genellikle genetik düzene uyar, yani anne veya babanın dişleri erkenden çıkmışsa bebeğinde aynı şekilde olması olasıdır. 

     Diş çıkarma belirtileri dişlerin kendisinden 2 yada 3 ay önce ortaya çıkabilir. Bu durumlar çocuktan çocuğa değişir. Bazı Çocuklar ağrısız, sancısız diş çıkartabilir, bazı çocuklarda ise çok ağrılı ve sancılı bir süreç geçebilir.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder