12 Ocak 2017 Perşembe

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Çocuğun tuvalet eğitimi hazır oluş becerilerinin kazanmış olması ile başlar.Tuvalet eğitiminin ne zaman başlaması ve nasıl davranılması gerektiği konularında kaygılar yaşanır. Her bebeğe göre değişse de tuvalet eğitimi için en uygun aralık 2-3 yaş arasıdır     Öncelikle çocuğun tuvalet eğitimine başlanırken çocuğun tuvalet kullanımı hakkında bilgilendirilmesi önemlidir. Ona ‘’ Sen artık büyüdün, büyükler gibi külot giyebilirsin. Bez yerine bundan sonra bizim gibi tuvalete gidebilirsin. Tuvalete kolay ulaşabilmen için basamak koyduk. Rahat oturabilmen için üstünde küçük çocuk adaptörü var. Onu kullanarak sende bizim gibi tuvaletini yapabileceksin.’’ gibi bir açıklama yapabilirsiniz. Daha sonra bezleri ortadan kaldırın ve deneme külotuna geçiş yapın. Çocuğunuz ile birlikte alışverişe çıkarak onunda beğendiği külotları almanız onun motivasyonunun yükseltecektir. Bu süreçte çocuğunuzun üzerine kolay çıkarılabilir kıyafetler seçin.
     Tuvalete gitme için çiş/kaka yapma gibi kelimeler kullanın ve bu davranışları ifade edin (‘’Çiş mi yapacaksın?’’ ).
      Çocuklarda genellikle 2-3 yaş arasında başlayan tuvalet eğitimi, yine 2 yaş sendromu olarak adlandırılan ve çocuklarda “Hayır” kelimesinin çok sık kullanıldığı döneme denk gelir. Hırçın ve aksi tavırların tavan yaptığı bu dönemde çocuğa bir de yeni bir alışkanlık kazandırmaya çalışmak oldukça zordur.
     tuvalet eğitimini almış olan çocuklar, kas kontrolleri yeni yeni gelişmeye başladığı için tuvaletlerinin geldiğini söyledikten kısa bir süre sonra tuvaletlerini yaparlar.
Lazımlığı, çocuğun da kolay erişebileceği bir yerde durmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder