16 Ocak 2017 Pazartesi

Demir Eksikliği Nedenleri

DEMİR EKSİKLİĞİ NEDENLERİ
 Düşük kan demir düzeyi (demir eksikliği) yorgunluk, deride solukluk, halsizlik, enerji düzeyleri tükenmiş ve zayıflamış bir bağışıklık sistemine neden olabilir. İlaveten otururken ayağa kalkıldığında düşük tansiyon, azalan iştah, hafif antrenmanda dahi nefes darlığı, çabuk kırılan tırnak- saç(“tırnak neden kırılır”) ve uykusuzluk genel belirtilerdir.

DEMİR EKSİKLİĞİ NEDENLERİKandaki demir eksikliği daha sık bebekler, yeni yürümeye başlayan çocuklar (“çocuklarda demir eksikliği”), çocukların yanı sıra, kadınların adet döngüsü veya gebelik dönemlerinde görülebilir. Genel olarak, kandaki demir eksikliğinin nedenleri şöyle sıralanabilir.
   =  Diyette demir alınımının yetersiz olması düşük kan hemoglobin düzeyinin en sık nedenidir.
  =  Ağır ve şiddetli adet kanaması, kadınlarda demir eksikliği neden olabilir.
  =Bazen kan kaybı gastrit, mide ülseri, duodenal ülser, hemoroid, kanlı veya katran gibi dışkı, miyom, mesane tümörümide kanseri veya kolorektal kanser vb. gibi durumlarda oluşur.

DEMİR YÖNÜNDEN ZENGİN BESİNLERDemir açısından zengin gıdalar ıspanak, pancar, soya fasulyesi, elma, badem, armut, domates, patates soyma, incir ve yonca filizidir. Vücudunuzun demir düzeylerini artırmak için bu besinlerin her gün en az 5-7 adetinin bir kombinasyonu alınmalıdır. Bu besinlerin pişirilmeden alınması kişinin demir ihtiyacını karşılayacaktır. Pişirme yarı yarıya demiri tahrip eder. Eğer pişirilecekse yarı pişirme her zaman etkili bir yöntemdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder